Vés al contingut

Dia Mundial del Sòl

dia del sol

Descobreix el Vincle Essencial entre la Terra i Les Seviques durant el Dia Mundial del Sòl!

Avui, a Les Seviques, ens unim a la celebració del Dia Mundial del Sòl, reconeixent la vital importància d’aquest recurs per a la vida al nostre planeta. Més enllà de ser la base que sosté les nostres oliveres, el sòl i l’aigua són fonts fonamentals de vida i nutrició, constituint més del 95% dels nostres aliments.

La relació simbiòtica entre l’aigua i el sòl és essencial per a l’absorció de nutrients per part de les plantes, i a Les Seviques, comprenem profundament aquest equilibri. No obstant això, el canvi climàtic i l’activitat humana estan generant degradació als nostres sòls, exercint pressió sobre els nostres recursos. L’ésser humà tendeix a pensar que tant l’aigua com el sòl són finits i, per tant, a sobreexplotar-los. Aquesta acció té greus conseqüències no sols a curt termini, sinó que també posa en risc la sostenibilitat de les generacions futures. Segons la FAO, més del 33% dels sòls de la Terra estan degradats i el percentatge podria augmentar al 90% per a 2030.

Dades i curiositats:

Els sistemes agrícoles de regadiu, que extreuen el 70% de l’aigua dolça del món i representen el 20% de les terres de conreu, donant més importància a la connexió entre la salut del sòl i la qualitat i disponibilitat de l’aigua.

La salut del sòl i la seva interacció amb l’aigua són crucials. Els sòls enriquits amb matèria orgànica juguen un paper fonamental en la regulació de la retenció i disponibilitat d’aigua.

Un maneig millor del sòl i l’aigua millora la capacitat de la terra per resistir fenòmens climàtics extrems com sequeres, inundacions i tempestes de sorra i pols.

Els sòls sans actuen com a pous de carboni, agafant carboni de l’atmosfera, el sòl reté tres vegades més carboni que l’atmosfera i pot ser una eina valuosa en la lluita contra el canvi climàtic.

L’erosió del sòl pot reduir el rendiment dels cultius fins a un 50%. Si aquesta tendència continua, es preveu una disminució del 10% en el potencial de producció total anual per al 2050.

Actualment, uns 815 milions de persones pateixen inseguretat alimentària i aproximadament 2.000 milions no tenen accés a aliments prou nutritius. La gestió adequada dels sòls podria mitigar aquesta situació.

La FAO alerta que l’erosió del sòl afecta la salut i la productivitat d’aquest, minvant la quantitat i la qualitat dels aliments. Els sòls tenen un paper crucial en el subministrament d’aigua neta, la resistència a inundacions i sequeres, i la filtració i atenuació de contaminants.

olivo 340846 1920

Compromesos amb la sostenibilitat, Les Seviques implementa pràctiques agrícoles regeneratives en els nostres camps, així com l’addició de matèria orgànica, per preservar la salut del sòl i contribuir a la lluita contra el canvi climàtic. Aquestes pràctiques no només milloren la qualitat del sòl i redueixen l’erosió, sinó que també promouen la biodiversitat i la retenció de carboni.

Durant aquest Dia Mundial del Sòl, fem una crida a la consciència sobre la importància d’aquests recursos i ens comprometem a continuar avançant cap a sistemes agrícoles més sostenibles i resistents.

Acompanya’ns en aquesta jornada de reflexió i acció per preservar la salut dels nostres sòls i assegurar un futur més verd i pròsper.