Els dies 24 i 25 d’abril vam tenir l’oportunitat de participar al 2n Workshop del Centre en Resiliència Climàtica (CRC), celebrat a l’Auditori Municipal d’Amposta sota el títol “La Resiliència Climàtica a Catalunya: punts de no retorn, oportunitats, bones pràctiques”. Més de 200 persones vam coincidir en aquest espai d’intercanvi, reflexió i col·laboració al voltant d’un tema central i urgent: com fer front al canvi climàtic des de la ciència, la societat i el territori.
Jornada 1: Ciència i tecnologia en acció
La primera jornada va reunir una vintena de veus expertes provinents de centres de recerca, universitats, agències públiques i fundacions, que van compartir eines, metodologies i coneixement científic per abordar els reptes de l’adaptació climàtica a Catalunya.
Després de la benvinguda institucional a càrrec de Daniel Altimiras (Eurecat) i Núria Marco (Ajuntament d’Amposta), vam escoltar la ponència inaugural de la Carme Llasat, catedràtica de Física de l’Atmosfera, que ens va oferir una mirada clara i contundent sobre com han evolucionat els riscos climàtics des de l’Acord de París.

La jornada va continuar amb dues taules rodones, una sobre els reptes de la mitigació i l’altra sobre l’adaptació als impactes climàtics, on es va posar èmfasi en la necessitat d’un diàleg multidisciplinari i interinstitucional per avançar en solucions reals i eficients.
També es van presentar iniciatives innovadores com el Pla Integral d’Energia i Clima de Catalunya, el servei d’informació del litoral i l’aposta per les tecnologies espacials a través del projecte Phi-LabNET de l’Agència Espacial Europea.
Al vespre, vam viure un moment molt especial amb una sortida en vaixell elèctric pel riu Ebre a bord de “La Perla”, on vam conèixer de primera mà el projecte de turisme fluvial, la recuperació del patrimoni històric i la interpretació del patrimoni natural. I com a colofó cultural i emocional del dia, el grup de jotes de les Terres de l’Ebre ens va oferir una actuació plena d’arrel, sentiment i compromís amb la terra. Un record que quedarà gravat a la memòria de totes les persones assistents.



Jornada 2: Societat, administració i empresa davant el canvi climàtic
La segona jornada es va enfocar en el paper clau de l’administració, les empreses i la societat civil en la transició ecològica. Després de la benvinguda de l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, i dels representants d’Eurecat i la Generalitat, es van presentar els eixos estratègics del govern català per a la transició ecològica, així com diversos casos empresarials que ja estan aplicant mesures per a la resiliència climàtica.
Ens va sorprendre gratament la participació de sectors diversos, des de l’energia (Naturgy) i la indústria (Ciments Molins) fins a l’alimentació (Borges), el sector farmacèutic (Ferrer) i fins i tot el Futbol Club Barcelona, mostrant com la lluita contra el canvi climàtic pot (i ha de) ser transversal.
Les intervencions finals, com la de Miquel Rovira sobre la desfossilització o la de Marc Domingo sobre els programes voluntaris de compensació, van posar sobre la taula noves oportunitats per avançar cap a un model més net, resilient i col·laboratiu.

El Workshop va deixar clara una cosa: les Terres de l’Ebre són i han de seguir sent un territori referent en l’aplicació de polítiques climàtiques transformadores. Així ho van destacar Juanjo Martín i Carles Ibáñez (Eurecat), insistint que l’objectiu del CRC és contribuir activament a l’Estratègia catalana, espanyola i europea d’adaptació al canvi climàtic, tot alineant-se amb els objectius de l’Agenda 2030 i el Green Deal europeu.
Des de Les Seviques, ens sentim agraïts d’haver pogut formar part d’aquest espai de coneixement i acció. Continuarem apostant per una agricultura regenerativa i per pràctiques alineades amb la resiliència climàtica, convençuts que el canvi comença al territori i amb les persones que hi treballem cada dia.