Découvrez le Lien Essentiel entre la Terre et Les Seviques lors de la Journée Mondiale des Sols !
Avui, a Les Seviques, ens unim a la celebració del Dia Mundial del Sòl, reconeixent la vital importància d’aquest recurs per a la vida al nostre planeta. Més enllà de ser la base que sosté les nostres oliveres, el sòl i l’aigua són fonts fonamentals de vida i nutrició, constituint més del 95% dels nostres aliments.
La relació simbiòtica entre l’aigua i el sòl és essencial per a l’absorció de nutrients per part de les plantes, i a Les Seviques, comprenem profundament aquest equilibri. No obstant això, el canvi climàtic i l’activitat humana estan generant degradació als nostres sòls, exercint pressió sobre els nostres recursos. L’ésser humà tendeix a pensar que tant l’aigua com el sòl són finits i, per tant, a sobreexplotar-los. Aquesta acció té greus conseqüències no sols a curt termini, sinó que també posa en risc la sostenibilitat de les generacions futures. Segons la FAO, més del 33% dels sòls de la Terra estan degradats i el percentatge podria augmentar al 90% per a 2030.
Dades i curiositats:
Els sistemes agrícoles de regadiu, que extreuen el 70% de l’aigua dolça del món i representen el 20% de les terres de conreu, donant més importància a la connexió entre la salut del sòl i la qualitat i disponibilitat de l’aigua.
La salut del sòl i la seva interacció amb l’aigua són crucials. Els sòls enriquits amb matèria orgànica juguen un paper fonamental en la regulació de la retenció i disponibilitat d’aigua.
Un maneig millor del sòl i l’aigua millora la capacitat de la terra per resistir fenòmens climàtics extrems com sequeres, inundacions i tempestes de sorra i pols.
Els sòls sans actuen com a pous de carboni, agafant carboni de l’atmosfera, el sòl reté tres vegades més carboni que l’atmosfera i pot ser una eina valuosa en la lluita contra el canvi climàtic.
L’erosió del sòl pot reduir el rendiment dels cultius fins a un 50%. Si aquesta tendència continua, es preveu una disminució del 10% en el potencial de producció total anual per al 2050.
Actualment, uns 815 milions de persones pateixen inseguretat alimentària i aproximadament 2.000 milions no tenen accés a aliments prou nutritius. La gestió adequada dels sòls podria mitigar aquesta situació.
La FAO alerta que l’erosió del sòl afecta la salut i la productivitat d’aquest, minvant la quantitat i la qualitat dels aliments. Els sòls tenen un paper crucial en el subministrament d’aigua neta, la resistència a inundacions i sequeres, i la filtració i atenuació de contaminants.
Compromesos amb la sostenibilitat, Les Seviques implementa pràctiques agrícoles regeneratives en els nostres camps, així com l’addició de matèria orgànica, per preservar la salut del sòl i contribuir a la lluita contra el canvi climàtic. Aquestes pràctiques no només milloren la qualitat del sòl i redueixen l’erosió, sinó que també promouen la biodiversitat i la retenció de carboni.
Durant aquest Dia Mundial del Sòl, fem una crida a la consciència sobre la importància d’aquests recursos i ens comprometem a continuar avançant cap a sistemes agrícoles més sostenibles i resistents.
Acompanya’ns en aquesta jornada de reflexió i acció per preservar la salut dels nostres sòls i assegurar un futur més verd i pròsper.